top of page

Berichten

Recente berichten

Vreugde en wantrouwen over herrezen ministerie van Landbouw

Er is zowel vreugde en wantrouwen over het herrezen 'eigen 'ministerie van Landbouw. 'Landbouw' verloor aan deskundigheid nadat het opging in het ministerie van Economische Zaken (EZ). Maar er is ook scepsis omdat allerlei onderdelen van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) worden over andere ministeries verspreid worden. Het is alweer 7 jaar geleden dat Nederland een minister van Landbouw had in de persoon van CDA-bewindsvrouw Gerda Verburg. In 2010 schoof het kabinet-Rutte I de departementen van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en Economische Zaken ineen tot het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Twee jaar later doopte het kabinet-Rutte II het departement om tot 'Economische Zaken' en moest landbouw het doen met een verantwoordelijk staatssecretaris. Volgens Cees Veerman, tussen 2002 en 2007 namens het CDA minister van Landbouw in de eerste drie kabinetten-Balkenende, is er veel deskundigheid op het gebied van landbouw verloren gegaan. "Landbouw was een geoliede machine met de beste wetgevingsjuristen. Veel mensen met vakkennis zijn uitgewaaierd of met pensioen gegaan en niet vervangen. In mijn tijd waren er nog 3 directeurs-generaal. Er bleef er eentje over."

Archief
bottom of page